Första veckan med research projektet

Lördag 21.2: Lite random valde vi att cykla (!!) till Smarna Gora (ett berg som är 650 m högt lite utanför Ljubljana). Det tog oss 50 min att cykla dit och när vi väl var framme började vi (nästan) klättra upp för berget. Efter en timmes flås och svett, var vi uppe. Utsikten var väldigt fin (då man såg hela Ljubljana där ifrån). 
 
Här har ni en panoramabild på utsikten: 
(Ja, jag är inte bra på att ta panoramabilder, men de är mest för att jag ska komma ihåg hur det var)
 
Söndag 22.2: Då jag började bli frisk valde jag att åka till gymmet. Sen skulle jag träffa min Slovenska kompis Julia, men då jag inte hade 3g eller pengar i mobilen kunde jag inte kontakta henne om vart hon exakt bor, så jag sprang runt i regnet i 1 timme för att hinna hennes lägenhet. Väl framme fick jag massa mat och annat gott så jag blev glad igen. 
 
Måndag 23.2: Denna dag gjorde jag inte så mycket. Jag satt och läste igenom materialet jag fick av min professor. Cyklisk voltammetri är klurig, men en väldigt intressan teknik.
 
Tisdag 24.2: Möte med min professor samt en annan professor som har studerat komplexen jag ska göra analyser på. Lite diskussion hit och dit kom vi fram till vilka komplex jag ska analysera. Så nu var det bara att lära sig hur tekniken fungerar. 
På kvällen var det pubrunda (min handledare sa att jag var tvungen att gå på denna pubrunda) och för 10 euro fick man shots, öl till beer pong, inträde till en klub samt även lite "guidning" av de som hade hand om pubrundan (de guidade oss genom att ge os vodka shots med vattenpistoler....). Det var roligt att vara med på festen, men det var faktiskt tyvärr inget speciellt, för deras så kallade pubrundor är inte som Uppsalas pubrundor. Vi var bara på 3 ställen...
 
Onsdag 25.2: Bakis som fan tog jag mig till skolan till kl 12 (var hemma kl 4 på morgonen, uuuh). Då träffade jag en tutor som jag skulle ha träffat i början av min vistelse här (som hade kunnat varna mig för diverse saker...) men han sa att när han var på erasmus i Island så var det samma sak för honom, att ingen varnade honom om saker (det är väl så man lär känna ett nytt land antar jag). Efter detta gick jag till min handledare för att labba lite. Då jag aldrig har använt cyklisk voltammetri, ska denna vecka (och även nästa, troligtvis) vara en mer introduktion till denna metod. 
 
Torsdag 26.2: Fortfarande introduktion. Inget mer speciellt att säga, har väl mer att säga när jag väl är igång med projektet.
 
Fredag 27.2: Samma denna dag. Jag fick gå hem lite tidigare. Denna kväll var jag och Ymke på den mest ledsamma inflyttningsfesten ever. Men vi drack lite, åt pizza och hade det kul ändå. Vi gick även till en pub som ser ut som en hamn (nästan lite som götebors nation, bara mer stenar till väggarna, alltså som en källare). Självklart var jag hemma även denna kväll runt 4 tiden....
 
Lördag 28.2: Idag ska jag åka till BTC (deras shoppingcenter) och bara chilla. Får se vad som händer ikväll!
 
Ha det!



Maribor + Ptuj

Onsdag 18:2. Vi valde att åka till Sloveniens näst största stad (Maribor) samt Sloveniens äldsta by (Ptuj, enligt wikipedia har denna by funnits sen stenåldern....). I Ptuj finns det en vinkällare som är känd för sin ålder (750 år gammal). Självklart skulle vi alkoholister (eller jag menar erasmusstudenter) smaka på dessa viner. Jag tyckte att de smakade helt ok, inget jättespeciellt, men det var ändå en rolig grej att testa. Vi valde även att gå upp till Ptuj slottet för att kolla på utsikten över byn (och då självklart staden som är byggd runt om den). Eftersom att byn är så liten var vi där bara i en timme. Sedan åkte vi vidare till Maribor. Maribor var inget speciellt (likadant som i Ljubljana, ännu en stad). Men det fanns ett ställe som heter "Pyramidhill" så vi gick upp för berget och fick oss en god blick över hela Maribor. Det var vacker, men jag tror att det är vackrare på sommaren, för på berget upp var det vinodling så det ser säkert finare ut med alla vindruvor och gröna blad. Vi gick även till ett vinodlingsställe i Maribor, där de bara producerar 50 liter vin per år, då det bara finns 3 vinträd (?) som odlar dessa druvor. Dessa träd är över 400 år gamla och de har även varit med i Guinnes World record boken! :P Dock så kostade en flaska 250 kr så vi alla skippade att köpa (kanske kan åka tillbaka och köpa sen i sommar, om man har pengar kvar :P )
 
Bilder från denna dag: 
 
Ptuj 
 
Att be någon ta kort på oss resulterar i denna. 
 
Maribor utsikt.
 
Ptuj
 
Maribor vinträd
 
Torsdag 19.2 : Jag besökte min koordinator här i Slovenien på kemiinstutionen jag ska befinna mig på. Jag träffade även min professor som jag ska ha när jag gör mitt reserach projekt. Jag ska göra en voltammetrisk analys av rutenium komplex. :D Ska bli spännande och se om jag faktiskt klarar av detta XD Kursen jag ska läsa handlar om hur man ska gå tillväga för att ta hand om kulturarv (fin översättning till svenska). Då jag är den enda erasmusstudenten som ska läsa denna kurs kommer jag inte behöva vara i skolan, utan jag kommer få all material över email. Efter mitt besök kände jag mig glad, tills kvällen kom. Alla har nog sett detta på facebook, men jag vill bara ha det nerskrivet så att jag sedan när jag läser detta igen kan komma ihåg denna jobbiga händelse (och förhoppningsvis skratta åt det). Denna kväll valde jag faktiskt att dricka lite (har inte druckit alkohol sen första veckan här) och då man alltid tar cykeln var man än ska i Uppsala (även här) tänkte jag att det skulle vara mer praktiskt för mig att faktiskt cykla. När jag och min kompis väl skulle åka in till stället vi skulle vara på blev vi stoppade av polisen. Först tänkte jag att det inte var så farligt då man oftast bara får en varning i Sverige. Sen när poliskärringen plockade fram alkoholmätare insåg jag att de faktiskt var seriösa. Sen när jag frågade hur mycket jag skulle behöva betala insåg jag att jag kommer fan bli ruinerad. 300 euro. 3000 svenska kronor gav jag just precis till polisen här i Slovenien. Jag kan säga att det säkert var minst 5 liter tårar efter detta. Jag försöker vara duktig genom att inte dricka så ofta, men ändå får jag denna käftsmäll. Jag får väl se detta som ett rån helt enkelt. Det som sög mest var att jag hade planerat att köpa ett kameraobjektiv för dessa pengar, men nu får jag fundera lite på det innan jag gör det. Aja, som Christer sa, vissa erfarenheter man får kostar ibland lite för mycket. 
 
Fredag 20.2: Jadu, kollade på 3 filmer denna dag och åt massa choklad. Gjorde inget mer.
 
Lördag togs det lite bilder som jag inte har redigerat, därför skriver jag om det lite senare. 
 
HA DET!
 
 
 



Venice Carnival

Tisdag 17.2: Denna dag gjorde jag något jag har drömt om sedan jag var liten, jag åkte till Venice Carnival för att kolla på alla dräkter och masker. Dagen började med att jag åkte till mötesplatsen kl 7.00 för vi ville åka iväg tidigt så att vi skulle kunna ha gott om tid att gå runt i Venice. Jag kom dock dit 7.10 och tänkte att Ymke och Camiel hade fått vänta på mig i 10 min. När jag väl var framme var ingen där. Jag var tvungen att parkera bilen och stå och vänta på dem. 7.30 dyker Camiel upp och säger att de hade festat till 3 på natten dagen innan så Ymke kan ha försovit sig. Vi försökte ringa henne i 20 minuter, men hennes mobiler verkade vara avstängda. Efter 20 minuter bestämmer vi oss för att åka och hämta henne. Men vi inser att ingen av oss har hennes adress. Det är då stalkingen börjar. Vi fick reda på Ymkes adress tack vare facebook. När man skriver meddelande till varandra och om man har "location" på kan man som mottagare se adressen. Så på så sätt hittade vi ungefär vart hon bor, men självklart inte exakta adressen. Vi hittade dock att hon hade skrivit sitt namn på ytterdörren, men vi visste inte vem vi skulle ringa, så vi ringde på hos alla som bodde i trapphuset och hoppades på att någon öppnade. Efter 10 min blev vi insläppta till lägenheten och vi klampar in till Ymkes rum och väcker henne... (Läskigt att man kan stalka folk såhär..) 
Efter allt detta åkte vi iväg (kl 8.30). Kl 11.00 var vi framme i Venice (hade vi åkt kl 7 hade vi varit i Venice väldigt tidigt). Så fort vi hoppade ut ur bilen var jag lycklig. Jag hade kameran redo hela tiden. Jag tror att på grund av att jag skulle fota så mycket tog det oss väldigt lång tid att ta oss till St. Mark's square, men jag var lycklig så det spelar ingen roll. När vi väl hade tagit oss dit ville vi hitta McDonalds för att käka lunch. Vi gick runt i 2 timmar för att hitta McDonalds (rekommenderar att ha en bra karta när man besöker Venice, eller ladda kartan över Venice i mobilen och använda GPSn). Dock så valde vi att se det som en liten detour i Venice. 
När jag väl på eftermiddagen kände mig nöjd med vistelsen valde vi att åka hem. 
 
Här kommer få av de bilder jag tog denna dag:
St. Mark's Square
 
Säger bara WOW. Fick aldrig en bra bild på honom, men shit vilken outfit. Simpel men ändå vacker
 
Så vackert. 
 
 
En mask man kunde köpa för 1500 euro!!!
 
 
 
 
Denna dräkt var hur AMAZING som helst. Fick dock aldrig en ordentlig bra bild. Folk var GALNA de slogs för att kunna ta kort på denna snubbe! 
 
 
 
 
Om ni tycker att det var mycket bilder så ska ni veta att jag har 200 bilder från Venice (och då har jag raderat mer än hälften...)
 
Bilder från Maribor och Ptuj kommer senare när jag har tid :P 
 
Ha det!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Snowboard med Ymke

Fredag 13.2: Denna dag åkte jag och Ymke med buss till Kranjska Gora. Det är Sloveniens största skidort, där högsta punkt (för skidåkning) är 1300 m. När vi väl var framme checkade vi in på hotellet vi skulle bo på. Väldigt mysigt ställe, dock så behövde vi gå med våra brädor i 15 min för att kunna ta oss till backen (detta var det mest utmanande under vår vistelse där). När vi väl kom fram kom en snubbe fram till oss och sålde sin och sin frus liftkort till mig och Ymke. Vi tänkte att detta var ett bra köp, men när vi väl sen skulle åka blev vi stoppade. Vi slösade alltså 10 euro på ett enda åk. Hahaha, man får väl ta och lära sig "the hard way" att det lönar sig att betala mer. Vi skrattade åt denna situation och sa att det trots allt är fredag den 13e. Otur helt enkelt. Vi köpte sedan liftkort för 2 timmar och gick sedan hem och tog det lugnt och sparade energin för morgondagen. 
 
Lördag 14.2 (alla hjärtans dag): Vi åkte från kl 9-16. Vi testade på alla backar som fanns (även den högsta, den hamnade i en annan by bortanför Kranjska gora, vilket gjorde att det tog ett tag att ta sig tillbaka), vilket vi kanske ångrade lite. Vi ville åka ner för den högsta, men insåg halvvägs att det var lite för brant för oss (man såg inte vad som fanns nedanför, det var stup efter stup efter stup), så vi skrattade ännu en gång och åkte vidare till en annan backe, som var blå. Det var bara småbarn och föräldrar som åkte där. Så när vi väl insåg hur pinsamt det var att hon och jag var dem enda som faktiskt ville åka fort, gick vi tillbaka till den "vanliga" backen. Vi åkte vidare tills liftarna stängdes. Då de har kvällsåkning valde vi att gå tillbaka runt sjutiden och vi åkte i 1 timme (det var väldigt mysigt, men vi var helt slitna från förmiddagens åkning). Påvägen till hotellet fanns det en liten bäck och eftersom att jag var sugen på att testa om vattnet smakade gott, så då valde vi att gå ner och smaka. Vattnet smakade hur gott som helst. Så efter att våra snowboards boots blev allt för blöta bestämde vi oss för att ta oss tillbaka till hotellet. 
 
Söndag 15.2: Jadu, vaknar upp och mår skit. Denna dag klarade min kropp inte av att vara pigg längre. Den hade gett upp. Jag snorade och hade ont i halsen och ont i hela kroppen (efter gårdagens intensiva åkning), men jag ville ändå åka. Först försökte vi se om vi kunde få tillbaka våra pengar (det gick ju självklart inte), men då vi inte fick det valde vi att åka lite ändå. Snön var så blaskig så det gick inte att få upp någon hög fart. Alltså, i oturen hade vi tur nog att snön sög så mycket så det var okej att åka hem tidigare. 
 
Måndag 16.2: Idag har jag bara varit hemma förutom när jag hämtade bilen vi har hyrt för morgondagens äventyr. Jag, Ymke och Camiel ska åka till Venice Carnival!!! :D 15 åriga Samone skriker av lycka!!! MASSA bilder lär nog dyka upp i helgen (vi ska åka till Maribor, Sloveniens näst största stad på torsdag), så tagga på!
 
HA DE!!!!



Inte så mycket bilder har tagits denna vecka

Måndag 9.2: Då jag dagen innan råkade gå till gymmet när det var stängt valde jag att återvända denna dag igen. Jag fick testa på ett pass som heter Power (lite TMI känsla över det hela). Innan dess var det iaf skola och sen chill hemma. Efter att ha kört passet (vilket faktiskt var väldigt tufft) ville jag inte åka hem så jag träffade Ida på ett café där de på måndagar lär ut folkdans. Vi fick lära oss Irländs, rumänsk och fransk folkdans. Det enda jag tänkte på var (förutom att det var superduperkul) var att jag inte ville svettas då jag precis hade duschat på gymmet. Men då dans är kul gick det inte att unvika att svettas lite. 
 
Tisdag 10.2: Då jag fick en härligt feeling efter gymmet igår, valde jag att åka till gymmet direkt efter att jag hade ätit mat och fixat lite med papper till dumma CSN. Jag körde Olles kettelbell pass (asgo känsla, saknar ekeby-gänget). Efter gymmet skulle vi fira att Ymke skulle bli 20 år. Vi testade ett ställe som bara serverade hästkött. Vi alla tog hästkött hamburgare och konsistensen var det enda som var skumt. Den var väldigt gummiaktigt, så vi lär nog inte gå tillbaka dit igen. Då själva resturange bara var gjord utav glasväggar var det iskallt att sitta där, så vi skyndade oss iväg till kattbaren (stammisar!!). Där satt vi tills klockan blev 00. Vi gav Ymke i present lite bilder på oss och en äppelkaka (som inte var så himla god, enligt mig). Då vi skulle upp tidigt för att gå till skolan skiljde vi oss åt strax efter tolvslaget. 
 
Onsdag 11.2: Då jag började känna mig lite sjuk valde jag att göra ingenting. Jag sov i 2 timmar och köpte present till vår Slovensklärare (merci choklad, blommor och ett kort). Det var skönt att faktiskt få vila ut lite. 
 
Torsdag 12.2: Idag hade vi Slovensktest. Jag fick betyg B, vilket jag tyckte dög gott och väl. Vi gav Petra presenten och hon blev väldigt glad. Hon hade inte förväntat sig att få present, men vi kände att hon förtjänade lite uppmärksamhet, då hon har varit så snäll mot oss. Efter skolan åt vi mat i en mexicansk resturang. Mums mums säger jag bara. Mätta och belåtna gick jag och Ymke till Maxi för att handla matvaror till helgens event. Efter det gick jag till gymmet och sedan dess har jag suttit hemma och chillat. Imorgon ska jag åka snowboard hela helgen så jag lär nog uppdatera när jag har kommit hem. 
 
Ha det! 



Senaste dagarna #2

Här kommer bilderna från lördagens äventyr (bilderna från söndagen lägger jag nog inte upp, fanns inget värt att se på museumen...)
 
Dessa småbarn körde jag hela dagen (uhhh)
 
Ingången till Postojna grottan
 
 
 
 
 
Påväg ut ur grottan....
 
Hela gruppen :D 
 
Postojna slott
 
Utsikten från slottet
 
 
 
Panorama Skofja loka
 
 
Miniatyr av Skofja Loka
 
 
 
Såhär ser det ut just nu i "mitt rum" :D 
 
Ha det!
 
 
 
 
 



Senaste dagarna #1

Onsdag 4.2: Efter skolan valde jag och Ymke att åka och fixa vårt ESN kort (ett kort för studenter med lite rabatter). På vår introduktionstimme förra måndagen sa de att öppettiderna var Mån-Tors 12-15, men helt plötsligt har de gått och ändrat sina tider så just denna dag var de stängt……. Jag valde att åka och försöka fixa med mitt first resident permit istället. Då jag glömde bort lite dokument igår, var jag supernoga med att ta med dokumenten som behövdes. När jag väl gick dit efter skolan så strulade det ändå, för man var tvungen att ha en bild på sig. Så då var det bara att hitta nått ställe som tog kort. Jag fick 6 fula bilder på mig (vilket var det enda alternativet jag kunde få).  När väl detta var fixat (tog 1,5 timme…) så gick jag hem, bytte om och mötte folket i stan. Vi åt mat och chillade på någon pub. Vi hittade en Irish pub som har 120 olika sorters öl (dock lite dyrare), men det fanns ingen plats att sitta där så vi valde att gå någon annan stans.

 

Torsdag 5.2: Skola igen. Efter skolan gjorde vi inte så mycket, åt mat och fixade lite med småsaker (fixade ESN kortet). På kvällen gick jag på bio med Julia (en svenska film om familjen som överlever en lavin). En väldigt intressant film. Rekommenderar kanske inte den, men den kan vara värd att se. Efter detta mötte jag upp Leni och vi gick till ett ställe som heter Companeros, typ en ”club”. Vi stanna där till kl 03 så jag fick tyvärr bara 2 timmars sömn denna natt (vill säga att det var värt det, men känner att jag inte riktigt orkar med sånt längre).

 

Fredag 6.2: Efter skolan gick jag och Leni till en mexicans resturang (passade perfekt när man bara hade sovit 2 timmar natten innan). Vi fick hur mycket mat som helst så energin vi fick var awesome. Sen gick vi lite på stan och chillade och kollade på lite grejer. När vi var klara gick jag till ett kafé för att träffa Ida (en svensk tjej jag randomly träffade på Ljubljana city tour!! :D). Vi fikade och pratade PÅ SVENSKA (så skönt att faktiskt skippa prata lite engelska ett tag). Då vi alltid går ut varje dag (men folk inte var så peppa efter igår) valde vi att inte gå ut denna kväll (då vi alla skulle upp tidigt på lördagen).

 

Lördag 7.2: Första resa planerat. Idag åkte vi till Postojna grottor och slottet (som är byggd i ett berg).  Bilder från denna dag kommer dyka upp i ett annat inlägg (annars blir det för mycket). Först så träffades vi alla vid skolan (där vi lär oss slovenska) och sedan började vår resa. Jag körde hela vägen till Postojna (tog 45 min då vid ett tillfälle behövde vi stå och vänta för en tant framför oss hade fastnat i snön). Vår slovensklärare hade varnat oss att inte åka dit på grund av snöstormar och annat strunt (där jag som svensk inte förstod vad problemet var) och när vi väl kom till Postojna blåste det jättemycket i typ 50 meter, sen var det lugnt, så vi alla skrattade och tyckte att det var kul att varningen var för en fjuttig liten blåst (de hade stängt av vägarna dagen innan till Postojna). Väl framme (8.45, visningen började 10.00) satte vi oss och fikade och väntade på att vi fick gå in i grottorna. När vi väl gjorde det åkte vi tåg en bit in i grottorna och sedan fick vi vandra runt där. Det var väldigt fint (grottor ser väl alla likadana ut, om man inte är väldigt intresserad av sådant…), det var varmare i grottorna än utanför så vi alla njöt lite av att inte behöva frysa. När denna guidetur var klar åkte vi iväg till Postojna slottet (kolla bilderna). Då slottet var byggt i ett berg var det inte så varmt att besöka slottet, men det var fortfarande intressant. Innan vi bestämde oss för att ta oss hem valde jag, Sara och Leni att klättra ner i snön närmare ån (kolla bilderna, väldigt brant). Att ta sig ner var kul, men att ta sig upp var ännu roligare. Jag klättrade hela vägen upp (hela jag såg ut som en tomte och mina skor var blöta när jag satte mig i bilen…) och det verkade som om att det såg jättekul ut för alla började kasta snöbollar på mig. Efter denna lek bestämde vi oss för att åka till byn Skojfa Loka som vår slovensklärare rekommenderade. Det tog oss ca 1 timme dit, men vi åkte upp och ner för berg hela vägen dit. Väl framme insåg vi att det var värt det.

 

Då vi har det väldigt kallt i lägenheten diskuterade jag och Beata(tjejen jag bor mer) om hur vi ska lösa detta. Eftersom att lägenheten inte har element måste vi ha elektriska element och detta gör att vi använder mycket ström. Vår hyresvärd har sagt att om vi inte använder mindre så kommer vi behöva betala ca 3000 kr för bara el (och detta vill vi ju inte). Vår lösning på hela problemet var att jag flyttar in till Beata tills det börjar bli lite varmare (hon har världens minsta rum) och att jag stänger av elementet i mitt rum och att vi använder så lite energi som möjligt. Detta var en rolig lösning på det hela! Vi får hoppas på att det blir bättre helt enkelt… för ingen vill väl betala så mycket el.

 

Söndag 8.2: Idag är Sloveniens nationaldag och då har dem som tradition att alla museum är öppna (även första söndagen varje månad). Vi besökte två museer. Båda var helt skumma (känner inte riktigt att det är värt att nämna här) så jag kanske kan lägga lite tid nu på att förbereda lite bilder som ska komma upp idag eller imorgon. Ska snart gå lägga mig för jag börjar få ont i huvudet.

 

Ha det!




Ljubljana city tour

Skrev ett inlägg nyss men som råkades ta bort.... Så får skriva om allt igen. 
Söndag 1.2: Alla bilder från denna dag kommer komma upp i slutet av inlägget. Denna dag bestämde vi oss för att gå på Ljubljana free city tour. Detta varade i två timmar, där vi fick gå runt och kolla på byggnader och statyer och broar som har betydelse för Ljubljanas historia. Guiden var väldigt givande då man fick reda på saker om staden och landet som man inte visste om. Det var väldigt intressant att få upptäcka Ljubljana på ett annat perspektiv. Efter toursen valde vi att gå upp till Ljubljana slottet. Backen upp dit var så brant så vi behövde pausa halvvägs för att andas (bra träningsställe....). När vi väl var uppe tyckte vi att det var värt att få flåsa lite mer. Utsikten var magisk. Man såg hela stan och bortsett från all snö (eller ja, det har väl sin egna charm), så var det väldigt fint. Vi gick runt i slottet, men gick aldrig in (det kostade oss pengar, men vi tänkte gå dit en annan dag). När vi väl kände oss nöjda med utsikten valde vi att ta oss ner på den mest brantaste vägen. Jag, Alexander och Ymke hasade oss ner hela vägen ner, för att det var så halt (vi höll oss i ett räcke, vilket gjorde så att vi överlevde). Efter detta skiljde vi oss åt och jag åkte hem till Julia, slovenska tjejen jag lär svenska. Hennes lägenhet var jättefin och hon hade utsikt över hela Ljubljana hon med.... (jealous much?). Efter att ha pratat lite om att bo i Uppsala och jobb, lärde jag Julia lite svenska. Sen åkte jag hem och tog det lugnt (tabata en timme på rummet) och förberedde mig inför morgondagen.
 
Måndag 2.2: Inget speciellt hände denna dag. Skola igen, sen gick jag på stan och shoppade och bara tog det lugnt. På kvällen träffades vi vid den bosniska resturangen igen och åt mat där, igen. Mums säger jag bara. Vi alla var så lyckliga. Vi drack massa öl och tog efter-maten-snaps och hade det kul. Sen gick vi till ett ställe som heter Parlament (måndagar ska vara erasmuskvällen på detta ställe) och det var inte så många människor där. Jag och Magdalena beställde drinkar (då de bara kostade 5 euro), men de var så äckliga så vi bestämde oss för att aldrig mer köpa drinkar där. Efter detta skiljde vi oss åt. 
 
Tisdag 3.2: Skola denna dag igen. Efter skolan valde jag att gå och fixa first resident permit (man måste göra det om man ska bo här längre än 3 månader), men då jag var klantig nog så glömde jag all papper så jag gick där ifrån. Sen bestämde jag mig för att testa på ett gym (som dock ligger på andra sidan stan). Att ta sig dit ska ta ca 15 min, men eftersom att det snöade så mycket tog det mig 35 min dit (var hur blöt som helst när jag var framme, av både svett och snö, blä). Sen när jag väl var framme tränade jag och Alexander, vilket var kul (kändes som om att det var lite värt att åka i snön dit), men när jag skulle hem tänkte jag ta taxi då jag inte pallade cykla hem (de har ett system här där man kan hyra cyklar gratis under en timme). Taxi i Ljubljana kostarca 2,5 euro, men då jag råkade tajma med rusningstrafik fick jag betala 9,5 euro.................................... Men men, det var väl värt det antar jag (får se imorgon om jag har fått en go träningsvärk). Efter detta har jag bara suttit hemma och tagit det lugnt.
 
 
 
Bilder från söndags:
Panoramabild över stan halvvägs upp till slottet (klicka på bilden)
 
Staty på France Preserene, slovensk poet.
 
Dragon bridge
 
Dragon
 
The pink church
 
En byggnad som överlevde jordbävningen
 
En av fåtal katedraler i Ljubljana. Då gatorna är så trånga kunde jag inte få en bättre bild.
 
Ingång till katedral
En liten automat man kan köpa mjölk direkt från kossan (guiden sa att det inte bor en kossa i automaten dock...)
Nån byggnad i stan (glömt bort vad för byggnad detta var)
 
Grafitti
 
Ljubljana bibliotek. Ännu en gång. Små gator...
 
Utsikt!
 
Katedralen i slottet!
 
Guidegruppen :D
 
 
 
 
 
 



Shopping

Fortsättning Lördag 31.1: När jag, Sara och Judith väl kom fram till BTC center så blev vi helt chockade över hur stort stället var. För er som bor i Uppsala: Boländerna (totala boländerna) gånger 2 eller 3 nästan. GIGANTISK. Så vi spenderade här ett par timmar. Vi gick runt för att kolla in olika butikerna (fanns flera köpcenter i detta område) men hittade inget speciellt. Sen gick vi till en djuraffär och träffade på dessa små sötingar:
 
Titta på dem :D
 
Judith kollar in dem små söta fluffiga kaninerna.
 
Efter att vi hade gosat med djuren åt vi mat och sen fortsatte vår äventyr i shoppingvärlden. Vi hittade ett center som hade Bershka, Zara och C&A så vi alla blev lite crazy! Jag hittade ett par tofflor på C&A, ett par skor på Bershka och ett par svarta jeans på Zara (spendera pengar: Check!). Efter dett skiljde vi oss åt. 
 
På kvällen ville vi hitta ett nytt ställe att gå till och det blev denna resturang:
 
Hur bra mat som helst, måste komma tillbaka hit <3
 
Till vänster ser ni typisk Bosninsk öl (enligt resturangen) och till höger har ni min nya favorit, en Slovensk öl!
 
Självklart valde vi att inte gå hem efter detta så då började vi letandet efter en skön pub (som alla andra kvällar hittills :P ). Vi hittade ett ställe som låg precis bredvid kattpuben vi besökte första dagen. Den var en mer "finare" kattpub :P
 
Ser ni katten bredvid skylten bakon baren? ;)
 
David visade sina Youtube-dj skills ;)
 
Efter att ha besökt denna pub skiljde allas åt. Då jag inte var riktigt sugen på att dra hem valde jag att ta lite bilder (Ljubljana by night...). Här har ni resultatet.
 
Ljubljana slottet :D 
 
Main building University of Ljubljana (var lättare att skriva det där på engelska...)
 
Självklart var jag också tvungen att ta en bild på centrala Ljubljana! :D
 
Hoppas att ni gillar bilderna. Imorgon kommer jag ladda upp bilderna jag lyckades ta på Ljubljana city tour som vi gick på idag (sorry for the delay...) 
 
HA DET!!