Senaste dagarna #1

Onsdag 4.2: Efter skolan valde jag och Ymke att åka och fixa vårt ESN kort (ett kort för studenter med lite rabatter). På vår introduktionstimme förra måndagen sa de att öppettiderna var Mån-Tors 12-15, men helt plötsligt har de gått och ändrat sina tider så just denna dag var de stängt……. Jag valde att åka och försöka fixa med mitt first resident permit istället. Då jag glömde bort lite dokument igår, var jag supernoga med att ta med dokumenten som behövdes. När jag väl gick dit efter skolan så strulade det ändå, för man var tvungen att ha en bild på sig. Så då var det bara att hitta nått ställe som tog kort. Jag fick 6 fula bilder på mig (vilket var det enda alternativet jag kunde få).  När väl detta var fixat (tog 1,5 timme…) så gick jag hem, bytte om och mötte folket i stan. Vi åt mat och chillade på någon pub. Vi hittade en Irish pub som har 120 olika sorters öl (dock lite dyrare), men det fanns ingen plats att sitta där så vi valde att gå någon annan stans.

 

Torsdag 5.2: Skola igen. Efter skolan gjorde vi inte så mycket, åt mat och fixade lite med småsaker (fixade ESN kortet). På kvällen gick jag på bio med Julia (en svenska film om familjen som överlever en lavin). En väldigt intressant film. Rekommenderar kanske inte den, men den kan vara värd att se. Efter detta mötte jag upp Leni och vi gick till ett ställe som heter Companeros, typ en ”club”. Vi stanna där till kl 03 så jag fick tyvärr bara 2 timmars sömn denna natt (vill säga att det var värt det, men känner att jag inte riktigt orkar med sånt längre).

 

Fredag 6.2: Efter skolan gick jag och Leni till en mexicans resturang (passade perfekt när man bara hade sovit 2 timmar natten innan). Vi fick hur mycket mat som helst så energin vi fick var awesome. Sen gick vi lite på stan och chillade och kollade på lite grejer. När vi var klara gick jag till ett kafé för att träffa Ida (en svensk tjej jag randomly träffade på Ljubljana city tour!! :D). Vi fikade och pratade PÅ SVENSKA (så skönt att faktiskt skippa prata lite engelska ett tag). Då vi alltid går ut varje dag (men folk inte var så peppa efter igår) valde vi att inte gå ut denna kväll (då vi alla skulle upp tidigt på lördagen).

 

Lördag 7.2: Första resa planerat. Idag åkte vi till Postojna grottor och slottet (som är byggd i ett berg).  Bilder från denna dag kommer dyka upp i ett annat inlägg (annars blir det för mycket). Först så träffades vi alla vid skolan (där vi lär oss slovenska) och sedan började vår resa. Jag körde hela vägen till Postojna (tog 45 min då vid ett tillfälle behövde vi stå och vänta för en tant framför oss hade fastnat i snön). Vår slovensklärare hade varnat oss att inte åka dit på grund av snöstormar och annat strunt (där jag som svensk inte förstod vad problemet var) och när vi väl kom till Postojna blåste det jättemycket i typ 50 meter, sen var det lugnt, så vi alla skrattade och tyckte att det var kul att varningen var för en fjuttig liten blåst (de hade stängt av vägarna dagen innan till Postojna). Väl framme (8.45, visningen började 10.00) satte vi oss och fikade och väntade på att vi fick gå in i grottorna. När vi väl gjorde det åkte vi tåg en bit in i grottorna och sedan fick vi vandra runt där. Det var väldigt fint (grottor ser väl alla likadana ut, om man inte är väldigt intresserad av sådant…), det var varmare i grottorna än utanför så vi alla njöt lite av att inte behöva frysa. När denna guidetur var klar åkte vi iväg till Postojna slottet (kolla bilderna). Då slottet var byggt i ett berg var det inte så varmt att besöka slottet, men det var fortfarande intressant. Innan vi bestämde oss för att ta oss hem valde jag, Sara och Leni att klättra ner i snön närmare ån (kolla bilderna, väldigt brant). Att ta sig ner var kul, men att ta sig upp var ännu roligare. Jag klättrade hela vägen upp (hela jag såg ut som en tomte och mina skor var blöta när jag satte mig i bilen…) och det verkade som om att det såg jättekul ut för alla började kasta snöbollar på mig. Efter denna lek bestämde vi oss för att åka till byn Skojfa Loka som vår slovensklärare rekommenderade. Det tog oss ca 1 timme dit, men vi åkte upp och ner för berg hela vägen dit. Väl framme insåg vi att det var värt det.

 

Då vi har det väldigt kallt i lägenheten diskuterade jag och Beata(tjejen jag bor mer) om hur vi ska lösa detta. Eftersom att lägenheten inte har element måste vi ha elektriska element och detta gör att vi använder mycket ström. Vår hyresvärd har sagt att om vi inte använder mindre så kommer vi behöva betala ca 3000 kr för bara el (och detta vill vi ju inte). Vår lösning på hela problemet var att jag flyttar in till Beata tills det börjar bli lite varmare (hon har världens minsta rum) och att jag stänger av elementet i mitt rum och att vi använder så lite energi som möjligt. Detta var en rolig lösning på det hela! Vi får hoppas på att det blir bättre helt enkelt… för ingen vill väl betala så mycket el.

 

Söndag 8.2: Idag är Sloveniens nationaldag och då har dem som tradition att alla museum är öppna (även första söndagen varje månad). Vi besökte två museer. Båda var helt skumma (känner inte riktigt att det är värt att nämna här) så jag kanske kan lägga lite tid nu på att förbereda lite bilder som ska komma upp idag eller imorgon. Ska snart gå lägga mig för jag börjar få ont i huvudet.

 

Ha det!






Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo